Wednesday, December 23, 2015

Kemahiran Menghubung Sebab dan Akibat

Kemahiran menghubung penyebab kadangkala terlepas pandang dalam memperkenalkan kemahiran matematik dan kemahiran berbahasa sebagai peranan dalam kejayaan akademik dan kerjaya.Berikut empat langkah untuk memupuk kemahiran menghubung penyebab:
  • Gunakan bahasa pengubung — Kanak-kanak yang didedahkan dengan lebih banyak bahasa penghubung penyebab semasa di tadika akan mencapai keputusan lebih baik di tahun berikutnya dalam menyatakan hubungkait tentang penyebab sesuatu perkara berlaku.
  • Hubungkan dengan aktiviti pemetaan mudahEngage in simple — Kajian mencadangkan kanak-kanak seawal usia 3 tahun boleh diajar untuk menghayati hubungan peta dan keadaan dunia secara fizikal.
  • Perkenalkan bongkah dan puzzle — Kanak-kanak yang kerap bermain bongkah dan puzzle mempunyai kelebihan membina rekabentuk blok yang lebih baik berbanding dengan kanak-kanak yang bermain mainan lain. .
  • Membaca buku yang terdapat cabaran hubungan — LDapatkan buku yang terdapat gambar dari pelbagai sudut perspektif mengandungi peta dan bahasa menghubungkait penyebab.

No comments:

Post a Comment